Helaas ook sponsor 

05-01-2023

De kweek gaat voorspoedig, Inmiddels zitten er 16 van de 18 koppels op eieren de meeste op 2 een enkele op 1 ei en dus 2 koppels die waarschijnlijk morgen gaan leggen. Op 1 januari waren de eerste eitjes dus mooi vlot achter elkaar gelegd zeer tevreden tot nu toe. Lees ook dagelijks andere websites van liefhebbers . De 1 heeft al geringd de andere moet nog koppelen maar ze hebben straks allemaal weer jonge duiven aan de start. 

En dan nog het verhaal van de olympiade Maastricht 2024. Ad Schaerlaeckens en nog een paar schreven er ook al over en inderdaad,  wie is er überhaupt geïnteresseerd in een olympiade.Nou ik ken een enkeling die er over spraken MAAR allemaal !! in negatieve zin. ALLE leden dus ook de veelal niet geïnteresseerden zijn allemaal mede sponsors. Het gaat om honderden duizenden euro's . Voor de degene die geselecteerd zijn en degene die olympiade duiven hebben heb ik uiteraard veel respect laat dat wel wezen. 

Het weer en de tijd lieten het toe om eerder te kweken 

30-12-2022

Bijna 2023 en heb toch maar besloten de kweek naar voren te schuiven. We zouden half januari koppelen maar het weer, de temperatuur bedoel ik daarmee en de tijd, de vakantie bedoel ik daarmee liet het toe dat ik de kwekers reeds op 24 december heb samen gezet en de vliegers en voedsters op 25 december. Op 11 december hadden we de lampen al aangedaan. Maar meer om het feit dat ik een aantal keren in het donker thuiskwam en de duiven daardoor in het donker moest voeren. En dat is niet ideaal dus de lampen branden nu vanaf 11 december van 06.00 in de ochtend tot en met 18.30 in de avond. 8 koppels kwekers 10 koppels vliegers en 2 voedster koppels. Van de kwekers wordt de eerste ronde omgelegd naar de vlieg en voedster koppels , een aantal vliegkoppels mogen hun eigen jonge grootbrengen. De kwekers komen dan weer met eieren voor eigen gebruik en dat zou een mooi ploegje jonge kunnen worden als alles tenminste naar wens verloopt. De broedschalen zijn uiteraard weer ingepakt met kranten en een nestmatje en stro. Ook zijn er tabakstelen aangeboden en die mogen ze zelf vanaf de vloer halen. We hadden al een aantal keren de koppels voorgekoppelt en dat werp toch elke keer zijn vruchten af. Er was 1 jonge doffer die meende dat hij 2 bakken nodig had maar dat hebben we verholpen met het bekende trucje van Willem de bruin. En dat is een elastiek verbonden met knijpring zodat hij minder grip heeft met het vechten en dan altijd de verliezer is en de handdoek in  de ring gooit.

Ook hadden we op 17 december een tentoonstelling van de Zwarte doffer te Joure. Bijna iedereen van de vereniging deed mee en er was een geweldige opkomst vanuit de eigen club en met leden vanuit omringende verenigingen.  Ook was er een draaiend rad met heel veel prijzen.  Kortom het was een zeer geslaagde en gezellige dag.  En zo heb je in de winter ook nog een leuk samenzijn . Op naar volgend jaar en wij wensen iedereen alvast een geweldig fijne jaarwisseling. 

Tot laterzzz 

Hieronder een vlieg koppel. Duivin van 2019 de 865 vloog in 2020 een 1e vanuit Chimay en een 2e vanuit Arlon op de midfond in de club Heerenveen. En haar doffer is een jong de 22-625 die vloog ook een 1e vanuit Marche dit jaar in de club Joure.

Hieronder een kweekkoppel doffer 18-771 is een zoon van onze teletekst duivin 16-884. X de 21-846 een duivin van het soort Kittel x olympiade 003 verkregen via Henk Bles.

Veranderingen 

 

04-12-2022

Alweer een maand verder, tijd vliegt voorbij. Afgelopen jaren gingen er hier in de winter vanaf de laatste vlucht nooit geen duiven los in de winter. Maar dit jaar gaan de doffers en duivinnen wel een enkele keer los in het weekend. Puur om ff te rekken en strekken en omdat ik het ook wel mooi vind om ze ff te obsereveren bij het vliegen. Ook was normaal gesproken hier de kweek al begonnen maar ook daar zijn we vanaf gestapt. We gaan nu zo rond half januari beginnen met de kweek. De kwekers gaan 1 a 2 dagen eerder bij elkaar dan de vliegers. Dan kunnen we de eerste ronde omleggen naar de vliegers en kunnen de kwekers beginnen aan de 2e ronde. Zo krijgen we hopelijk een mooie groep jonge duiven van niet al te veel leeftijds verschil. Daarna mogen de kwekers nog een 3e ronde grootbrengen en die gaan in de verkoop. Dus heel wat veranderingen hierzo ten opzichte van de voorgaande jaren.  Vliegen met doffers en duivinnen in plaats van alleen maar duivinnen. Zo nu en dan ff los in de winter in plaats van helemaal niet los na de laatste vlucht. En later beginnen van de kweek. In de winter wordt er hier eenmaal daags gevoerd  daar komt elke dag vers grit en mineralen bij. En 1 keer in de week worden de bakken en vloer gekrabd.  Ook wordt er om de dag naturaline aan het water toegevoegd en elk week een nieuw teentje knoflook in de drinkpan. En elk weekend krijgen ze een bad waar gretig gebruik van wordt gemaakt. En wat zien ze er weer prachtig uit, de metamorfose na de rui is elke keer weer geweldig om te zien. De bonnenverkoop van de club op duivennet gaat lekker de teller staat bijna op 2100 euro en loopt nog een dikke week dus dat zal nog wel behoorlijk oplopen. Wijzelf hebben uiteraard ook geboden om de club te steunen en erg belang bij deze bon hebben. Bij de kweek hebben we ook versterking gekregen via Henk Bles.  Van Henk hebben we al meerdere keren versterking gekregen en dat gaf ons een enorme boost. Dit keer gaat het om een bonte duivin met als vader inteelt de Kittel en als moeder inteelt Olympiade 003 in de stamboom. Deze duivin komt weer vanaf het hok Comb Koelma. Hieronder de stamboom van deze duivin. Tot laterzzz 

Droomstart 

06-11-2022

Zo dat is alweer 5 maanden geleden dat hier weer eens iets geplaatst is. Er is natuurlijk veel gebeurd en veranderd. Qwa duiven zeer tevreden, we zijn dit jaar opnieuw begonnen met alleen de jonge duiven. Dat resulteerde in de nieuwe club met maar liefst 3 1e plaatsen van de 8 vluchten. De eerste vlucht ook nog 1e en 4e van het samenspel tegen 40 liefhebbers met in totaal 1017 duiven . Betere start kan je niet wensen natuurlijk (droomstart). We zijn ook zeer tevreden bij onze nieuwe vereniging De Zwarte doffer te Joure.  Alles erg gemoedelijk en een erg gezellige sfeer, ook zijn de taken goed verdeeld zodat alles perfect verloopt. We zijn dan ook erg tevreden dat we de overstap hebben gemaakt met 9 leden van de 14 die vertrokken zijn uit de club uit Heerenveen naar de Joure . De club bestaat volgend jaar 100 jaar. Op 27 november komt er op Duivennet een bonnenverkoop ter bate van het 100 jarige bestaan van de Zwarte doffer, met maar liefst 37 bonnen met gerenommeerde spelers dus neem vanaf dan een kijkje en sla uw slag.  Wij zijn eigenlijk duivinnen spelers maar volgend seizoen gaan we ook met doffers spelen. We hebben 10 koppels om totaal weduwschap mee te spelen.  En nog een paar losse duivinnen (nonnen) . De kwekers bestaan uit 8 koppels . Waarvan de meeste jonge duiven worden geplaatst dat zullen tussen de 30 a 40 worden . De 10 vliegdoffers en 8 kweekdoffers hebben allemaal al een vaste bak uitgezocht. Voor de duivinnen heb ik een afdeling gemaakt in het halletje waar ze opgesloten kunnen worden. Op de vitesse gaan beide geslachten mee en de bedoeling is op de midfond de doffers en de dagfond de duivinnen te spelen. Maar dat gaan we zien hoe ze presteren tijdens het seizoen Ook heb ik een nieuwe hobby erbij gekregen namelijk mede trainer/ coach van JO-12-3 van vv Heerenveense boys waarbij onze zoon Rinze speelt. We hebben een prachtig team wat elke keer groeit en beter wordt. Dus drukte alom maar beide hobby's zijn geweldig om uit te oefenen.  Tot laterzzz 

Onbegrijpelijk!!!!!

09-07-2022

Heel erg slecht dat de duiven nog in klarenbeek staan te wachten. Beter duivenweer dan dit is er niet maar nee hoor laat maar wachten.  Het is nu 11.33 en de duiven vanuit Heino en Weert zij al lang en breed thuis. Heb normaliter nooit echt nooit geen commentaar maar dit is onbegrijpelijk. Hopelijk komen ze met een HELE goede verklaring hiervoor. 

Alweer duiven ingekorfd 

01-05-2022

Afgelopen vrijdag alweer duiven ingekorfd. Dit keer van Harm en Ale van der Wal die waren nu verhinderd.  Eerst Siebren Wind opgepikt die wou ook ff bij de nieuwe club kijken en toen de duiven.  De heren had elk 20 meegegeven. De duiven stonden er subliem op heerlijk bol en op spanning voelden ze aan. Op zaterdagochtend de afdeling site bekeken en een lossing was gepland om 08.45 dus ongeveer uitgerekend wanneer er duiven konden vallen. Dacht zelf zo rond 11.05 tot 11.10. Dus op de fiets richting Rottum bij Harm duiven letten, was rond 11.00 aangekomen. En daar prachtige aankomsten gezien hijzelf werd 3e van de vereniging en 2 van de 20 vlot achter elkaar. Henk Bles werd eerste van de club nogmaals van harte Henk. Op eigen hok staat de jonge garde er goed voor er is een mooie ploeg afgezet we hebben er zin in. Nog 9 a 10 weken en dan mogen die ook de baan op Op naar volgende week tot laterzzz 

Diepe buiging 

24-04-2022

Afgelopen vrijdag de duiven ingekorfd voor Boxmeer.  Onze eerste keer sinds 2020, nee niet die van ons uiteraard maar van Ids Silvius. Hij was verhinderd dus tuurlijk wou ik dat doen, ze stonden netjes klaar dus hoefde ze alleen maar aan te pikken. In de vereniging werden door 22 liefhebbers totaal 374 duiven ingemand. Het was nog een beetje spannend of het allemaal wel ging lukken met de tipes klokken en de nieuwe benzing m3 maar uiteindelijk is alles goed gekomen . Dat is voornamelijk te danken aan Mikel Post en Ids en Anton Silvius die er vele uren aan hebben gespendeerd om het voor elkaar te krijgen. Ook gezellig gemolken met de liefhebbers aldaar ze hebben het daar perfect voor mekaar. Wat me ook opviel is de vele leden die de werkzaamheden op zich nemen, en dat is tegenwoordig toch wel zeldzaam bij een vereniging. Vele handen maken licht werk dat is zeker hier het geval. Douwe Ferwerda vroeg aan Wiebren, Harm en mij waar de eerste duiven zouden kunnen vallen. Met deze oosten wind dacht ikzelf aan Urk of Lemmer er werd natuurlijk ook Harlingen en Workum genoemd.  Maar uiteindelijk werd het Balk en bijna Joure want Douwe werdt 2e van de hele afdeling. Dat is al een klasse prestatie, maar dat niet alleen, hij had ook maarliefst 4 bij de eerste 10 van de ruime 19.000 duiven. Diepe buiging daar voor en van harte gefeliciteerd. Hier op eigen hok gaat het ook perfect alle jonge duiven zijn inmiddels compleet. We gaan er nog 10 van de hand doen en komen op duivenmarkplaats, waarvan er nu 6 speenklaar voor zijn en 4 nog uit het ei moeten kruipen. Ook heb ik gisteren de oude duiven gescheiden op 2 koppels na. Wou misschien nog een ronde groot brengen voor de verkoop maar ben er wel klaar mee.  De volledige focus lag al bij de jonge garde maar nu nog net iets meer zeg maar. Gisteren zijn de oude duiven al in bad geweest en zometeen de jonge duiven nog ff en weer op naar volgende week. Fijne zondag nog.  Tot laterzzz 

Puur om de boel te verkennen 

17-04-2022

Wat een prachtig weer zo met pasen en dat blijft ook nog wel een poosje volgens de grafieken. Heerlijk weer voor mens en dier (duif). De jonge duiven hebben afgelopen periode al behoorlijk wat dekveren gegooid. Ze hebben nu  zo ongeveer 9 a 10 keer buiten geweest puur om de boel te verkennen.  Er zijn 2 jongen van de 26 daarbij zoek geraakt dus de schade is beperkt. Ze hoeven nog niet in formatie te vliegen daar hebben we nog ff geduld mee. Dat kan wel vanaf ongeveer eind april begin mei als de laatste jonge duiven er klaar voor zijn dan mogen ze allemaal hun verkennings rondes dagelijks maken De meeste van de 2e ronde gaan morgen naar hun definitieve verblijf, ze zitten sinds goede vrijdag op de grond bij de ouders. Deze ronde is ook echt geweldig mooi opgekomen ze zien er super gezond uit. Bij de ouders komen ook alweer de volgende ronde eieren tevoorschijn. Ben er nog niet helemaal over uit maar waarschijnlijk gaan we deze laatste ronde uit laten komen en te koop aanbieden. Ook was er afgelopen weekend de eerste trainings vlucht met de afdeling voor de oude duiven.  We nemen zelf geen deel aan de oude duiven vluchten maar je volgt het wel op de voet. Zo lees ik ook met regelmaat een hoop blogs van andere liefhebbers. Is gewoon interesse in een ander over hoe en wat hun het belevenen en voorbereiden.  Niet dat ik wat verander hoor want ben nogal eigenwijs aangelegd.  Nee heb al helemaal in de kop over hoe ik het ga aanpakken met de jonge duiven. En volgend seizoen met de dames.  Tot laterzzz 

Duivensportbond 10/11 en SC Heerenveen- FC Groningen 

10-04-2022

Alweer een weekje verder en de jonge duiven zijn nu 5 keer naar buiten geweest. En alles gaat er uit en alles gaat keurig weer naar binnen. Ze luisteren prima, heb ze niet op honger hoor ze krijgen ruimschoots voer nog. Dat verandert pas als de 2e ronde ook prima in de lucht staat en dat duurt nog wel ff.   Die kunnen aankomend weekend aansluiting vinden bij de rest . Gisteren de prijsuitreiking bekeken van duivensportbond 10/ 11. De heren Jannus en beide voorzitters Wiebren en Rene hebben het keurig gedaan leuke filmpjes en een leuke bingo waar we uiteraard aan mee hebben gedaan. Heb nog samen met Wiebren gevoetbald bij de jeugd van DWP uit Sint Johannesga. En hij zei dat er toen hij nog jong was wel 8 a 9 jongens uit de omgeving waren met duiven en inderdaad dat weet ik nog goed. Nu zijn er van die ploeg nog 3 van over die er ook daadwerkelijk mee vliegen. En 2 andere heren hebben nog sierduiven . Was een heerlijke tijd om de jeugd daar in die omgeving door te brengen. Eieren zoeken en rapen, hutten bouwen,  vissen, schaatsen, bomen klimmen, vlotten bouwen en ga maar door je stond toen der tijd midden in de natuur. Ook zijn we vandaag naar SC Heerenveen- FC Groningen wezen kijken. Onze dochter Sylke mocht het veld op met 27 mede leerlingen van haar school om een doek vast te houden op de middenstip vlak voor aanvang van de wedstrijd . Dat was echt prachtig en we hebben ook nog een prachtige wedstrijd mogen bekijken met een 3-1 overwinning voor Heerenveen. Geweldige sfeer geproefd dus een geslaagde dag voor ons allemaal . Hieronder weer wat plaatjes tot laterzzz 

Vroeg uit de veren 

03-04-2022

Vanochtend weer vroeg uit de veren. Normaal gesproken hier op zondag geen duiven naar buiten maar het was weer prachtig weer dus de jeugd mocht voor de 2e maal naar buiten. Om 07.00 konden ze naar buiten en dat deden ze ook erg vlot, bijna alles was nu uit het hok. De rest van de week lijkt bagger weer te worden dus deze les hebben ze maar weer gehad zullen we maar zeggen.  Ze waren ook erg vlot weer binnen op mijn signaal dus ze luisteren prima. Op 1 na die kwam om ongeveer 14.30 aangestormd. Vandaag gelukkig geen kat op dak. Vanmiddag hebben alle gevleugelde vrienden weer hun bad gehad het was dringen geblazen om nat te worden. Hieronder weer wat plaatjes van vandaag.  Tot laterzzz 

Kennismaking en kennismaking 

02-04-2022

Afgelopen maandagavond hadden we de kennismaking met onze nieuwe club. Nou ja was er al eens eerder geweest en de meesten ken ik ook wel hoor. Maar toch wel leuk om zo voor het seizoen ff bij elkaar te komen en ff kennis te maken met de leden die nieuw voor ons zijn en wij voor hun nieuw zijn. We kennen nog niet iedereen natuurlijk maar dat komt nog wel gedurende het seizoen. Wiebren heeft iedereen prima op de hoogte gebracht over het reilen en zeilen bij de zwarte doffer.  En het was gezellig, we hebben hele goede hoop bij deze vereniging daar waren we het allemaal unaniem over eens, dus we hebben er zin in. En dan hier op eigen hok, dat was ook een nieuwe kennismaking voor onze jonge duiven . Ze mochten na de winterse taferelen van vrijdag 1 april voor het eerst naar buiten op deze prachtige zaterdagochtend, nou dat ging eerst perfect tot ongeveer een half uur later er vreemde kat vanachter het hok de pannen opklom.  En ja hoor er waren 18 reeds van de 26 buiten en die schoten alle kanten op uiteraard. Na deze kat getrakteerd te hebben op een glas water kwamen al vlot de meeste duiven na een klein poosje weer terug. De meeste waren ook vlot weer binnen in de loop van de ochtend er zitten op dit moment nog 2 buiten maar die hebben morgen extra honger dus die komen nog wel na. De rest van de week lijkt niet al te best qwa weer te worden maar ze hebben de vuurdoop gehad zullen we maar zeggen. Hieronder weer wat foto's van onze toekomst en nieuwe hoop. Tot laterzzz 

Overstap gemaakt 

27-03-2022

Alweer een week verder en wat een geweldig weer de laatste tijd echt genieten voor zowel mens als dier. Er is de laatste tijd al weer heel wat veranderd hier rondom de duivensport. Het meest belangrijke was toch wel de overstap naar een andere vereniging hier uit de buurt waar we vol goede moed verder gaan namelijk De zwarte doffer te Joure dat wordt nee is onze nieuwe club. En wij bedoelen niet alleen onze combinatie maar in totaal ongeveer 10 leden maken die overstap.  En nog een aantal zoeken hun heil ergens anders. Dat gebeurt uiteraard niet zomaar er is genoeg over te vertellen maar dat ga ik hier niet uitleggen. Ongeveer de helft van de club is vertrokken,  erg spijtig dat het zo heeft kunnen lopen door voornamelijk 1 persoon erg erg spijtig maar het is niet anders, het kon gewoon absoluut NIET verder zo. En dan de duiven ja ook al heel wat veranderd,  zo moeten de laatste 4 van de derde ronde nog uit het ei kruipen en zijn er ook al een aantal weer geringd van de week. Ze komen prachtig op en het worden weer 24 stuks net als de 2e ronde . Er was 1 koppel met 1 ei en 1 koppel waar 1ei niet uitkwam dus we zijn zeer tevreden over de totale 3 rondes die wij gekweekt hebben dit seizoen.  Er zitten nu 26 stuks reeds in het jonge duivenhok en met die 24 erbij zouden we op 50 uitkomen. Maar we proberen van die laatste 24 er 14 duivinnen uit zoeken voor ons eigen gebruik en de rest gaat in de verkoop.  40 stuks zijn meer dan genoeg voor onze jonge duiven afdeling. En in de toekomst vliegen wij alleen maar met de dames net als voorheen. Tevens zijn we van de week begonnen met de verduistering 18.30 gaat de verduistering in werking en als het donker is heffen we de verduistering weer op. Dus ze maken de zonsopkomst mee . Vanaf eind april gaat de verduistering een uur eerder beginnen .Vanochtend hebben alle duiven weer hun bad voorgeschoteld gekregen . Geniet van de dag ook al is het een uur korter vandaag. Hieronder weer wat foto's.tot laterzzz 

 

Onze jack russel van nu 13 jaar met de naam Bikkel heeft zijn contract weer voor een jaar verlengd voor de bewaking van onze gevleugelde vrienden 

Heb maar een nieuwe nieuws pagina gemaakt voor het laatste nieuws. Kon niet meer iets om 1 of andere reden plaatsen op de nieuws pagina die we gebruikte.  Dus bij deze staat alles nu onder het kopje nieuws 2022

19-03-2022

Vandaag bij Gerben Knol een paar prachtige vale jonge duiven gehaald uit de lijn die we erg graag wouden hebben voor de eendaagse fond.  Het zijn een doffer en duivin. Vader is een inteelt Valitas van Dolf en Ruud Bakker via Henri Diks en moeder is inteelt Alexis van Henri van den Berg via Johan de Vries Ijsselmuiden. Ze zitten bij de andere 24 en ze moeten hun eerst nog maar bewijzen maar het zijn plaatjes van duiven.  Hieronder een foto van de stamboom en van de jonge duiven .

Verder komen de laatste jonge duiven voor eigen gebruik vanaf nu tot eind maart uit het ei en dat zijn er nog een 24 stuks. Zeer benieuwd wat daar weer tussen zit.  Weer nieuwe hoop voor het nieuwe seizoen we hebben er zin in. Ook een drinksysteem nagebootst van de grote reismand waar ze nu al leren het drinken daar vandaan te halen.